01 Apr
קרן אפריקה: המאבק בין המעצמות

קרן אפריקה היא אחת האזורים הרגישים והאסטרטגיים ביותר בעולם. היא משקיפה על נתיבי שיט חיוניים המחברים בין אסיה לאירופה, גובלת ימית עם המזרח התיכון, ויש לה אלפי קילומטרים של קו חוף לאורך האוקיינוס ההודי. האזור הוא גם ביתה של המדינה השנייה בגודלה באוכלוסייתה באפריקה, אתיופיה; אחד הנמלים החשובים ביותר ביבשת, ג'יבוטי; וכן בסיסים צבאיים של סין, ארצות הברית ומדינות נוספות. אך המתחים הפוליטיים העמוקים וההיסטוריה של סכסוכים מקשים על ניהול דיפלומטיה יעילה באזור.

מכון הדסון, בשיתוף עם המכון ליחסי ישראל-אפריקה, מקיים סדרת וובינרים לניתוח האזור החשוב הזה, בדגש על תפקידה של מעורבות חיצונית.

בפרק זה, מומחים דנים בפעילותן של מעצמות גדולות כמו ארצות הברית, סין ורוסיה בקרן אפריקה, באסטרטגיות והמניעים שלהן, ובשפעתן האפשרית על האזור.

מנחה: ג'ושוע מסרבי, חוקר בכיר במכון האדסון

דוברים:

אבנעזר אוברה, חוקר בכיר לאפריקה, המועצה ליחסי חוץ

דר משה טרדימן, עמית מחקר בכיר, המכון ליחסי ישראל אפריקה

תובנות מרכזיות

1. חוסר יציבות פוליטית: קרן אפריקה סובלת מטלטלות פוליטיות ממושכות, מה שמחייב התערבות ועניין בינלאומי לצורך השגת יציבות ארוכת טווח. המתח בין קבוצות אתניות שונות והחולשה של ממשלות מרכזיות מחריפים את המצב, ויוצרים קרקע פורייה לקיצוניות ולסכסוכים.

2. קיצוניות וגוברת: העלייה וההתבססות של קבוצות קיצוניות אסלאמיות כמו א-שבאב מהוות אתגר ביטחוני משמעותי לא רק לסומליה, אלא לכלל האזור. המצב מדגיש את הצורך באסטרטגיות מקיפות, המשלבות פעולה צבאית מיידית עם פיתוח כלכלי-חברתי לטווח הארוך.

3. חשיבות גיאופוליטית: קרן אפריקה מהווה צומת אסטרטגי קריטי לנתיבי הסחר הבינלאומיים, עם השפעה מהותית על המסחר הגלובלי. המיקום הזה מושך מעצמות עולמיות שמעוניינות לבסס נוכחות צבאית וכלכלית באזור.

4. התרחבות ההשפעה הרוסית: שאיפתה של רוסיה להקים בסיס ימי בסודאן, והשותפויות האסטרטגיות עם אתיופיה ומדינות נוספות, משקפות מהלך מחושב להרחבת נוכחותה הצבאית באפריקה, במיוחד לאור השלכות פעולותיה באוקראינה.
5. המעורבות הכלכלית של סין: השקעותיה של סין בקרן אפריקה, לרבות בסיס צבאי בג'יבוטי וקשרים כלכליים הדוקים עם אתיופיה, מעידים על מיקוד אסטרטגי בהבטחת נתיבי הסחר והרחבת ההשפעה ביבשת – מה שמעורר דאגה בקרב מדינות אחרות, ובמיוחד בארה״ב.
6. הדילמה במדיניות החוץ האמריקנית: ארה״ב ממשיכה להתמודד עם אתגרי תפקידה באזור, כשהיא מנסה לאזן בין מאבק בטרור לבין קידום ממשל תקין ויציבות. היעדר מחויבות ארוכת טווח עלול לדחוף את המדינות המקומיות לזרועותיהן של סין ורוסיה.
7. משילות כפתרון: יציבותן של מדינות קרן אפריקה תלויה ביישום עקרונות של ממשל תקין. שיפור בשקיפות ואחריות של ההנהגות יכול להפחית את המשיכה לקבוצות קיצוניות, לעודד השקעות ולבסס יציבות – מה שיוביל לאזור משגשג יותר.

מסקנות מרכזיות

חוסר יציבות פוליטית: חוסר השקט המתמשך בקרן אפריקה מציב אתגרים אך גם פותח פתח להתערבות מצד מעצמות המעוניינות ביציבות האזור.
אתגרים ביטחוניים: האיומים הכפולים של מרד וטרור מחייבים גישה רב-מערכתית מצד ארה״ב ובעלות בריתה, המשלבת פעילות צבאית עם השקעה ביציבות וממשל.
אינטרסים גיאו-אסטרטגיים: ההשקעות של סין והבסיס הצבאי בג'יבוטי מסמנים השפעה גוברת, בעוד ההסכמים הימיים של רוסיה בסודאן משקפים את התרחבות השפעתה באזור.
הכרה בסומלילנד: היעדר הכרה בינלאומית במשטר העצמאי של סומלילנד מעורר שאלות לגבי השלכות ההכרה במדינות חדשות על מאזן הכוחות האזורי והבינלאומי.